CULINAR JURIDIC PENTRU SARBATORILE DE IARNA!

Stiai ca poți apela la Sistemul Juridic al Rețetelor Consacrate pentru transformarea unui produs alimentar într-un brand premium?

Foarte putini cunosc Sistemul Rețetelor Consacrate, unul dintre putinele forme oficiale și verificabile prin care un operator din sectorul alimentar își poate proteja produsul și își poate crește valoarea de piață.

Reglementate încă din 2014 prin Ordinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltarii Rurale (MADR) nr. 394/2014, iar actualmente prin Ordinul nr. 151/1460/213/2021 emis de MADR, Ministerul Sănătății și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (Ordinul RC), rețetele consacrate reprezinta un instrument juridic simplu, dar extrem de pragmatic, destinat operatorilor din sectorul alimentar ce activeaza in domeniul producerii si comercializarii produselor alimentare, pentru a beneficia de o diferențiere reală în piata.

Ce este o Rețetă Consacrată?

Rețeta consacrată reprezintă lista de materii prime, ingrediente, proporții și proces tehnologic, necesare pentru obținerea unui anumit produs alimentar, a cărei utilizare este dovedită ca fiind înainte de anul 1975. Prin urmare, în cazul Retetelor Consacrate, elementele definitorii nu sunt arealul geografic respectiv notorietatea ci stabilitatea rețetei, continuitatea utilizării și respectarea strictă a compoziției și fluxului tehnologic.

Cine poate solicita inregistrarea unei Retete Consacrate?

Retetele Consacrate se inregistreaza în Registrul Național al Retetelor Consacrate (RNRC). Conform Ordinului RC, solicitantul unei Retete Consacrate poate fi

  • o asociație,
  • un grup de producători,
  • un operator economic care produce/procesează produse alimentare.

Solicitantul unei Retete Consacrate trebuie să dovedească utilizarea rețetei înainte de anul 1975 și să depună o documentație tehnică detaliată, care include printre altele:

  • schema tehnologică,
  • descrierea materiilor prime și ingredientelor,
  • descrierea procesului tehnologic cu parametrii de proces,
  • categoria de produs alimentar,
  • documente justificative privind utilizarea rețetei.

Care sunt condițiile pentru utilizarea unei Rețete Consacrate?

După finalizarea inregistrarii retetei consacrate în RNRC, atestarii produsului obținut prin reteta consacrata, înscrierii acestui produs în Registrul Național al Produselor Atestate conform Rețetelor Consacrate (RNPARC), operatorul alimentar are dreptul de a folosi logorile „RETETA CONSACRATA” aprobate prin Ordinul RC:

Care sunt avantajele utilizarii legitime ale acestor logouri?

Logourile „Rețetă Consacrată” de mai sus, nu sunt simple elemente de design. Ele reprezintă recunoașterea oficială, de către statul român, a faptului că un produs alimentar respectă o rețetă utilizată înainte de anul 1975, verificată și atestată de autoritățile competente.

Utilizarea legitima a acestor logouri aduce operatorilor din sectorul alimentar, multiple avantaje concrete, superioare celor conferite de metodele de marketing obișnuit, dintre care mentionam:

  1. Asigurarea exclusivitatii și diferențierea reală în piață;
  2. Credibilitate fata de consumatori;
  3. Asigurarea trasabilitatii produselor (fiecare produs care poartă logoul este identificabil într-un registru public; poate fi verificat de autorități sau parteneri comerciali; este asociat unui operator economic clar determinat)

Concluzie

Utilizarea legitima a Rețeteilor Consacrate nu este o formalitate administrativă și nici un artificiu de marketing. Este o decizie strategică de business. Într-o piață alimentară suprasaturată de afirmații vagi despre „tradiție” și „autenticitate”, rețeta consacrată oferă ceva rar și extrem de valoros: recunoaștere oficială, exclusivitate legală și încredere imediată!

(powered by NAZARION- an IP nerd)

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *